Dekorácie

Sójové sviečky

Tento rok mal vyzerať úplne inak, ale stal sa rozhodne iným pre celý svet a pre všetkých a hlavne nezabudnuteľným. Ja som mala toľko plánov, blogov, nápadov, … ale úplne mi to nevyšlo ako aj veľa iným, ale to ma nezastaví neurobiť si čas aspoň na pár menších postupov, popri tých všetkých zhonoch čo som mala v živote.

Ale tak aspoň pár blogov tu tento rok ešte bude a každým ďalším sa len budem zlepšovať. A dnes to bude teda jesenno-zimné diy v podobe obľúbenej dekorácie sviečok. Obyčajné sviečky nie sú že vôbec ekologické a aj preto som si ich začala kus odopierať ak keď ich tam milujem! 🥰

A tak pred pár mesiacmi sa po mňa dostala myšlienka sójových sviečok, ktoré horia dokonca dlhšie a sú vhodné aj pre alergikov. Počula som o nich v aj keď som si kus počkala na doskladnenie knótov, ale nevadí. ☺️ A keby naozaj nemáte čas si také vyrobiť tak na Sashe som objavila tiež tu a tu.

Tak šupsom do toho 🙂

Pripravíme si:

Materiál:

Pomôcky:

  • hrniec
  • lyžička
  • nožnice
  • voda
  • nádoba
  • sporák

Začneme tým, že v teplom vodnom kúpeli roztopíme sójový vosk. Teda do väčšieho hrnca nalejeme vodu, zovrieme do varu, plameň , a do hrnca vložíme menšiu nádobu s voskom.

Pri topení vosk pomaly miešame lyžičkou. Ideálna teplota na topenie by mala byť okolo 75°C . Mne úplne stačilo ak som vosk pomaly topila na miernom ohni.

Keď máme vosk roztopený,

pridáme pár kvapiek vonného oleja a poriadne rozmiešame.

Ak robíme postup s dreveným knôtom, tak tento krok nasleduje až po naliatí vosku. Ja som sa rozhodla pre drevený. (Bavlnený knôt vložíme pred zaliatím do nádobiek.)

Pripravenú hmotu nalejeme.

Vosk necháme kúsok ochaldnúť a až potom prídáme zdobenie.

A teraz je tu chvíľa na dozdobenie sviečky podľa chuti. Ja som zvolila aj sušené kvietky, aj takú vianočnejšiu verziu so škoricou, klinčekmi .

A na záver necháme sviečky úplne stuhnúť a skrátime knôt. A máme hotovo.

Užívajte dni naplno 🙂

Mima