Oblečenie a doplnky

Sponky zo živice

Ak by som mala povedať jedno z najkrajších diy aké som robila toto by patrilo medzi ne. Predtým ako som začala so živicou pracovať napozerala som si veľa videí a načítala niekoľko postupov. Myslela som si, že teda už žiadne chyby neurobím, ale tak to by ani inak nešlo. Našťastie som sa poučila zväčša na chybách druhých a tým pádom mám len pár postrehov.

Za prvé určite nemiešajte viac ako jednu dávku naraz to sa nezdá. Za druhé dobu tvrdnutia odporúčam aj viac ako 24 hodín. Za tretie radšej miešajte pomaličky aby sa vám nespravilo veľa bubliniek. Za štvrté radšej si hmotu premiešajte dvakrát akoby vám v rihách malo ostat zle rozmiešané.

Živica je neskutočne efektná a zároveň náučná. Musíte byť veľmi trpezlivé, pretože pokiaľ nevydržíte môžete ho zničiť raz dva. Tak vám prajem veľa síl a hurá do toho!

Na výrobu som použila silikónové formy, ktoré som kúpila na Aliexpress. Kupovala som si tam už pár drobností na tvorbu čo sa tu nedajú kúpiť. Prišli cca do dvoch týždňov.

Budeme potrebovať:

V balení krištálovej živice s ktorou pracujem v postupe sa nachádzajú dve zložky. Tvrdidlo a živica. Tie miešame v pomere 1 : 2 (1 diel tvrdidla B, 2 diely živice A)

Z tohto 150 ml balenia vám vyjdú všetky veci z postupu možno aj dva krát. Mne tsále kus ostalo. Ešte som to nestihla spracovať všetko :D.

Podľa odmerky (ktorá je obsahom balenia) si nameráme potrebné množstvo živice. Ja som mala doma len 4ks foriem na sponky, teda živicu na jedno tvorenie som merala v pomere : 7,5 ml – tvrdidlo, 15ml – živica. Vzniklo mi tak 22,5ml roztoku, ktorý vystačil akurát na všetky 4 formy sponiek + 1 alebo 2 prstene ak si dobre pamätám.

Radšej si zamiešajte menej a ked tak domiešate.Tak som to robila celý čas. 🙂

Najprv si do odmerky nalejeme tvrdilo a potom prilejeme živicu. Pomaličky začneme miešať obe zložky dokopy nie príliš rýchlo aby sa nám nevytvorili bublinky. Pár ich je vždy, ale zbaviť sa ich dá jednoducho. Postup nižšie. 🙂 Dobre zmiešaná živica, bude opäť číra a nebudú sa v nej vytvárať závoje, ktoré sú na obrázku.

Dočítala som sa, že formy sa mastia vazelínou na živicu. Ja osobne som na to zabudla, ale ide to rovnako jednoducho ako keď to nevymastíte. Niekto používa aj olivový olej. Poki

Živicu naberieme na drevenú paličku a naplníme ňou formu približne do 3/4.

Keďže formy sú skutočne malé, sušené kvety a lístky som do nich vkladala pomocou špendlíka, ale neskôr aj pinzety. Najprv som kvet namočila do živice, priložila k lístkom, následne som už len ponárala do živice. Za pomoci ihly som presúvala metalické vločky a kvety ak aby všetko bolo viac rovnomerné.

Ak je forma kvetinkami dozdobená, zalejeme prsteň ešte pár kvapkami živice. Snažíme sa vyhnúť preliatiu živice z formy.

A späť k bublinkám. Stačí ak nad bublinku krátkym polsekundovými intervalmi nad bublinou zapálime plameň. Týmto spôsobom bublinky ihneď prasknú. Ak nám bublinka vznikne na spodku formy za pomoci ihly posunieme bublinku hore plameňom zo zapalovača sa praskne. Občas to ide aj ručne ihlou bez ohňa, ale to je pracnejšie.

Keď máme všetko hotové necháme formy aspoň 24 hodín vytuhnúť. Po úplnom vytvrdnutí ich vyberieme z formy. Ak nám vznikla nejaká ostrá časť, jemnozrnným brúsnym papierom (2000) ju vyhladíme. Dávame si pozor treba postupovať jemne, pretože vybrúsené časti zmatnejú a nie sú úplne číre.

Po práci formy dosucha vytrieme papierovou servítkou a necháme doschnúť.

Sponky ešte za pomoci sekundového lepidla prilepíme ku štipčekom a necháme zaschnúť. Odporúčam jemne prebrúsiť aj povrch sponky a miesto kde pôjde lepidlo aby lepšie držalo zlepenie. V prípade záložky len priviažeme stužku.

A máme hotovo. Môžeme smelo nosiť. 🙂

Touto technikou som vyrobila niekoľko sponiek, záložku a prstienkov.

Do živice je môžeme zalievať čokoľvek od korálok, cez sušené kvety, lístky až po metalické plátky … Ja som použila metalické fólie v kombinácii sušenými kvetmi a takto vyzerá výsledok.

A takto krásne vyzerajú vo vlasoch!

A takto krásne vyzerajú prstienky na ruke.

Pokiaľ by sa vám nechceli alebo neoplatili sponky ani prstene vyrábať pár som nahodila aj na predaj tu a tu na moje sashe :).

Najbližšie tu bude mesačník a potom uvidíte ďalšie diy. Toto bude už niečo čo tu dlho nebolo. Pripravte si šijací stroj! Bude sa šiť.

Mimy