Uncategorized

Voskové obrúsky

Udržateľnejší spôsob života bol u mňa prioritou už dlhšie, ale za posledného pol roka som sa do toho ešte viac zamilovala a viac sa snažím túto osvetu dávať do sveta. Nejdem do extrémov a nikto ma do toho nenúti, len moje srdce a duša chcú túto osvetu ukázať ďalej a pomôcť, aj keď len malými krokmi k zmene z ktorá časom môže veľa zmeniť verím v to.

Túto tému z hľadiska aj #zerowaste mám v pláne raz za čas vložiť aj do blogov, ale aj DIY postupov. Momentálne mám v pláne vám ukázať viac ako tri diy postupy, ktoré budú viesť k menšiemu množstvu odpadu, o ktorí sa treba zaujímať aj pre seba aj pre ďalšie generácie ľudí.

Prvým z nich teda budú voskové obrúsky, na ktoré potrebujete len minimum vecí na výrobu. V postupe nájdete aj rôzne typy čo som zozbierala za nejakú dobu. Tak hor sa do tvorenia a do sveta bez odpadu! 🤲

Budeme potrebovať:

Pri látke treba myslieť na to, že vosk látku mierne zafarbí 😉

Začneme tým, že si látku nastriháme na rôzne rozmery. Ja som zvolila 18×20cm, 25×25cm, 35×38cm.

V tejto chvíli sú hneď tri spôsoby výroby obrúskov. Ja som skúšala dva a najviac sa mi osvedčil ten zo žehličkou.

Jedna možnosť je na plech rozložiť papier na pečenie a naň obrúsok, na ktorý rozsypeme za mňa granulovaný vosk a pokvapkáme olejom a vložíme do rozohriatej rúry na pár minút pokým sa vosk úplne neroztopí. Mne nevyhovovalo to, že sa mi vosk nezdal rovnomerne rozložený, ale inak funguje úplne rovnako, ako ostatné a je ideálny v prípade dezinfekcie obalu, viac dočítate sa nižšie 🙂

Druhou možnosťou je s použitím už spomínanej žehličky kde na pečiaci papiera uložíme látku a na ňu rovnomerne rozložíme včelí vosk a pokvapkáme olejom. Z vrchnej strany tak tiež priložíme papier na pečenie a postupné prechádzame po povrchu až pokým sa neroztopí celý vosk.

A v tretej možnosti roztopíme vosk s olejom nad vodným kúpeľom v malej miske a štetcom nanášame na celý povrch obrúsku podloženým papierom na pečenie. Po nanesení vosku a oleja nechápem celú vrstvu stuhnúť a až potom následne odlepíme obrúsok s papieru na pečenie a zastrihneme obrúsok cik-cak nožnicami.

A tadáaaa obrúsok je na svete. Dajú sa ušiť aj voskové vrecúška a to len zašitím bočných stran. Prikladám link tu na pár možností keby ste chceli vyskúšať.

Chcem vám ešte dodať, že aj keď sa vám obrúsky nepodaria dokonalé všade rovnomerne dať vosk, tak to nevadí. Napríklad mne sa niektorých miestach tiež dala hrubšia vrstva, ale keďže vosk je celý nasatí, tak sa nestane, že by to prekážalo.

A ak si nechcete obrúsky vyrobiť, tak si ich môžete aj zakúpiť na sashe.sk alebo iných predajcov. Ja som si na skúšku objednala jeden od vceloobalu taký menší a môžem len odporučiť 🙂

Na obrázku môžete vidieť tri obaly zľava od vceloobalu, v strede môj a zprava z Aliexpressu.

A pre lepšie zhodnotenie objednala som si s pokusu jeden aj z Aliexpressu, pretože má reálne zaujímalo čo to bude za čudo a nemám nejak žiadne výhrady z hľadiska výzoru obalu, ale celkom to smrdí, takže nekupovať cez tieto e-shopy! Ja som to robila čisto s pokusného hľadiska a úprimne netuším čo s ním teraaz porobím 🤷‍♀️

Rady a tipy ohľadom obalov a údržby nájdete tu v tomto texte 🙂

Chcela by som Vám dať pár rád ohľadom starostlivosti čo sa môže s obrúskami robiť a čo zase nie. Ako prvé musíte vedieť, že nie sú vhodné na mäso a ryby inak sú vhodné na všetko od desiaty až po prikrytie akéhokoľvek pokrmu.

Očistiť ich môžete navlhčenou utierkou a nechať uschnúť po tomto kroku sa môže používať opäť. Dezinfikujú sa v trúbe cca pri 120°C na pár minút pokým nevidíte, že sa vosk celkom rozpustil.

Obrúsky sa môžu aj obnovovať kľudne aj raz za 3 – 4 mesiace. Stačí keď opakujete postup na jeho výrobu, len s tým rozdielom, že doplníte vlastne na určité miesta kde vidíte chýbajúce miesta voskom a olejom.

Celková trvácnosť obrúsku by mala byť 1 rok, ale pri obnovovaní z toho čo som sa dočítala to môže byť aj niečo do roku a pol možno 2. Nie je to moja skúsenosť, ale verím, že je to možné. Ja obrúsky používam zhruba pár mesiacov.

V prípade akýchkoľvek otázok sa nebojte mi napísať či už komentár, správu na instagrame alebo aj mail rada odpoviem 🙂

Prajem vám milé dní s teplým čajom a dobrou knihou a nabudúce už ideme na niečo vianočnejšie. Tešíte sa, lebo ja veľmi dúfam, že všetky postupy vyjdú tak jak je na pláne ✨

Krásny deň ešte majte!

Mima ♥️